Seboroická dermatitída - liečba - čo pomáha mne

Ahojte ľudia. Dnes tu mám pre vás článok (dosť dlhý :D), ktorého téma sa asi nebude týkať každého. Ja bojujem so seboroickou dermatitídou už asi od základnej školy.Tak sa chcem s tými z vás, ktorí sa tiež trápia s touto nepríjemnou kožnou chorobou, podeliť o nejaké moje postrehy a odporúčania ako seboreu zmierňovať a čo sa mne osvedčilo. Dúfam, že článok bude pre vás užitočný.  

Čo je to vlastne seboroická dermatitída? 
Niekedy sa označuje aj ako seborea a je to kožné ochorenie neinfekčného rázu. Najčastejšími oblasťami pokožky postihnutými seboreou je najmä pokožka hlavy a tváre. Prejavuje sa často zapálenou začervenalou pokožkou, ktorá často svrbí a vytvárajú sa na nej žlté mastné šupinky. Vo vlasovej časti sa prejavuje aj odlupovaním tejto pokožky a lupinami.
Prejavuje sa prevažne na tých častiach pokožky, kde máme viac mazových žliazok, čiže tvár, vlasová časť, trup a často sa objavuje za ušami. V lete sa môže prejavovať napríklad aj v záhyboch rúk. 

Príčina seboroickej dermatitídy?
Hlavnými faktormi je nadmerná tvorba mazu. Práve v tomto prostredí sa darí kvasinke Malassezia furfur, ktorá sa bežne nachádza na našej pokožke, ale v prostredí zvýšeného mazotoku môže účinkovať na zhoršenie stavu pokožky.
Ďalšími príčinami môže byť nedostatok vitamínov B a vitamínu H. 

Liečba?
Liečba prebieha prevažne špeciálnymi šampónmi, masťami a krémami s antimykotickým a fungicídnym účinkom.
Ako bojujem so seboreou ja, čo používam a odporúčam?
1. Mňa sa seborea našťastie (aj nanešťastie) týka len vlasovej pokožky a a oblasťami za ušami. Pre mňa je dôležitý správny výber šampónov. Snažím sa vyberať šampóny bez SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a bez SLES (Sodium Laureth Sulfate), čo sú tenzidné látky ktoré môžu dráždiť a vysušovať.

2. Ďalej sa snažím vyberať najmä šampóny, ktoré obsahujú účinné látky ako je zinok (napr. Zinc carbonate, Zinc pyrithione...), kyselina salicylová (salicylic acid), ciklopiroxolamín a ďalšie antimykotické látky, ktoré spomeniem nižšie pri konkrétnych produktoch :). 


Zloženie niektorých šampónov si môžete pozrieť na tejto stránke cosDNA. Stačí si len zadať konkrétny výrobok a vypíše vám zoznam. Radím vždy pozrieť tie najnovšie príspevky, nakoľko zloženia šampónu sa môžu meniť a staršie príspevky o zložení nemusia byť už aktuálne. 

3. Taktiež po umytí vlasov odporúčam vlasy vysušiť fénom a nie ich nechať voľne uschnúť, pretože pôsobiaca voda môže zhoršiť stav seboreickej pokožky. 

4. Taktiež odporúčam vlasy pravidelne umývať, odporúčam interval najviac dva dni aby si práve vo vašom maze vo vlasovej pokožke nerobili kvasinky diskotéku. Ja viem, mnoho ľudí radí že skúste si možno vlasy neumývať tak často, ale z mojich skúseností to nie je pravda, práveže následne po neumývaní po niekoľkých dňoch by ste videli to zhoršenie. 

5. Neodporúčam šupiny nejakým spôsobom vyčesávať, neosvedčilo sa mi to, lebo pokožka je pod nimi podráždená a môže vás to aj bolieť. Zároveň pri vyčesávaní môžete uvolňovať aj vlasy, čiže beztak budete mať ešte menej vlasov ako máte (čo asi seboreici poznajú). 

6. Nie všetko čo je z lekárne a je na tom napísané že na "citlivú pokožku" alebo "proti lupinám" vám pomôže. Mnohokrát tieto šampóny aj celý stav pokožky hlavy zhoršia. Preto nie vždy v tomto dávajte na radu lekárnika, pretože len vy poznáte svoju pokožku najlepšie. Často je to aj o skúšaní a hľadaní správneho vyhovujúceho šampónu. 

7. Dôležité je vybrať si šampón, ktorý je zároveň šetrný, vyčistí a obsahuje nejakú účinnú antimykotickú látku. 

8. Takže ja mám doma vždy dva druhy šampónov. Jeden typ šampónov sú bežné ktorými zmyjem maz z vlasov (respektívne udržovacie šampóny) a druhý typ šampónov sú už špeciálne liečivé šampóny, ktoré treba väčšinou nechať istú dobu pôsobiť a používajú sa až po použití bežného šampónu. 

Bežné šampóny, ktoré mi sedia:

1. Head and Shoulders Classic Clean 
Aj keď ide o bežný šampón z drogérie, ktorý dokonca obsahuje SLS a SLES, pravdepodobne neobsahuje tie najdráždivejšie formy, nakoľko mne a mnohým ľuďom na problematickú pokožku sedí. Tento šampón obsahuje práve účinnú látku zinok vo forme Zinc carbonate a/alebo Zinc pyrithione. 

2. Khadí - Neem šampón 
Ak preferujete niečo naozaj bez SLS/SLES a niečo prírodné odporúčam určite tento indický šampón s nimbou, ktorý neobsahuje sulfáty ani silikóny. Obsahuje aj zinok, nimbu a tea tree olej. 



3. Bioderma Nodé šampón
Ide o šampón bez obsahu sulfátov, ktorý je veľmi tekutý (radím skôr liať do dlane lebo pomedzi prsty by vám mohol pretiecť a zmiznúť v odtoku :D). Napriek všetkým týmto spomenutých skutočnostiam šampón skvele pení a skvele aj umýva. Neobsahuje síce žiadnu účinnú antimykotickú látku, ale napriek tomu mne udržuje pokožku hlavy v dobrom stave. Často sa dá zohnať za celkom prijateľnú cenu keď sú dva šampóny za zvýhodnenú cenu alebo spolu sa dá kúpiť s Bioderma Nodé DS+. 



4. Bioderma Nodé DS+ šampón
Ide o tzv. udržiavací šampón, čo znamená, že momentálne máte pokožku hlavy v dobrom stave a preventívne tento šampón sa používa najviac trikrát do týždňa. Obsahuje síce SLES, ale obsahuje aj aktívne antimykotické látky ako kyselinu salicylovú a zinok a dokonca aj pyridoxín (B6). Tento šampón treba nechať 5 minút pôsobiť. 
Ja tento šampón používam tak, že ho striedam s hore uvedeným Bioderma Nodé, čiže na jedno umytie použijem Nodé a napr. o dva dni Nodé DS+. Oba som kúpila spolu vo výhodnom balení za cca 14 eur. 



Špeciálne lekárenské šampóny: 
Teraz prejdem k špeciálnym šampónom, ktoré sa predávajú v malých max. 60 ml flaštičkách a sú určené na akútne stavy keď už je to s pokožkou zlé. Používajú sa tak, že najprv si umyjete hlavu s bežným šampónom a následne aplikujete tento a necháte pôsobiť istú dobu. Tiež obsahujú antimykotické liečivá a účinné látky (tie si spomenieme vždy pri konkrétnom šampóne). 

1. Nizoral 
Ide o malý šampónik, divnej ružovej farby :D a veľmi zvláštnej parfemácie, ktorá mne osobne nesedí ale so seboreou si nevyberiete :D. Ako uvádzajú v letáku, ide o šampón ktorý bojuje proti infekciám spôsobených mikroskopickými hubami. Neodporúča sa používať dlhšie ako 5 týždňov neustále. Jeho účinnou látkou je ketokonazol (2%). 
Čiže ako som spomínala šampón sa aplikuje až po umytí vlasov bežným šampónom, následne aplikujete Nizoral a necháte pôsobiť cca. 5 minút. Cena je vzhľadom na objem vysoká :D Cena sa pohybuje od 8 do 10 eur. 



2. Sebiprox 
Tento šampón má tiež 60 ml a ide o bezfarebný gél, podstatne lepšie parfemovaný ako Nizoral. Obsahuje účinnú látku ciklopiroxolamín (CPO 1%). Šampón sa používa rovnako ako Nizoral, čiže je nutné ho nechať istú dobu na hlave pôsobiť. Cena je už priaznivejšia dá sa zohnať od tých 6,50 do 8 eur. 



3. Micetal gel
Ide o dermálny gél a znovu o antimykotikum. Ide o gél, ktorý sa napení ako šampón a nechá znova pôsobiť. Účinnou látkou v tomto šampóne je flutrimazolum (1%). Čo sa týka objemu je tento gél asi najvýhodnejší 100 gramov kúpite od cca 8 eur.



Ja popravde tieto tri šampóny striedam. To znamená že raz si kúpim Nizoral a po jehospotrebovaní si zase kúpim Sebiprox a potom Micetál gél. Robím to z dôvodu aby si pokožka nezvykla na účinné látky a náhodou nenastalo to že šampón mi prestane účinkovať. Všetky tri šampóny zoženiete aj bez lekárskeho predpisu. 

Ešte nejaké finty odo mňa (priaznivci prírodnej kozmetiky sa určite potešia):
Či už ste v akútnej fáze alebo aj len tak preventívne, osvedčil sa mi kokosový olej na vlasovú pokožku. Keďže kokosový olej je antimykotický môže veľmi dobre poslúžiť pri týchto kožných problémoch. Čiže večer si kokosový olej (asi jednu polievkovú lyžicu) roztopíte a vmasírujete do pokožky hlavy a necháte cez noc pôsobiť (na vankúš si dajte uterák nech všetko nezamastíte :D). Ráno si hlavu najprv umyjete bežným šampónom, čiže zmyjete olej a mastnotu a následne si dáte liečivý šampón a necháte pôsobiť. Zmyjete a hotovo. Niekedy je potrebné tento postup aplikovať aj viac dní niekedy zaberie po jednom, dvoch dňoch. 


Ktoré produkty odporučiť (za seba) nemôžem: 

1. Babylove detský šampón
Popravde v januári mi tento šampón spravil riadnu paseku na hlave a liečenie pokožky asi na dva týždne. Ide síce o jemný šampón ale mne osobne nesadol, niečo mi v ňom asi nesedí. 

2. Balea Med Ultra sensitive shampoo
S týmto to nebolo až také tragické ale bohužiaľ ma po ňom svrbí hlava a robia sa mi suché miesta na pokožke hlavy. 

3. Alverde Ultra sensitive shampoo
Tento mi tiež vysušoval pokožku hlavy, asi je to kvôli obsahu alkoholu, aj keď veľmi fandím Alverde ale nesadol mi zatiaľ ani jeden ich šampón :(. 



Aké šampóny sa ešte odporúčajú a ja sa ich chystám vyskúšať?

  • Kapyderm
  • Freederm Zinc 
  • Neutrogena T-gel 
Dúfam že vám môj veľmi obsiahly článok pomohol, ale snažila som sa naozaj spomenúť všetky moje skúsenosti a všetko čo je potrebné vedieť o tomto kožnom ochorení. Dúfam, že si tento článok našli práve tí, ktorí z neho informácie využijú.
Taktiež do budúcnosti sa chystám robiť recenzie na nejaké ďalšie šampóny, ktoré vyskúšam.

Budem rada za každý komentár, vaše skúsenosti so seboreou alebo skúsenosti s nejakými výrobkami, ktoré vám pomohli pri boji s ňou :). 

Fotím na: Canon PowerShot SX130 IS

Komentáre

  1. Moc děkuji za článek! Mám stejný problém a tvoje rady si rozhodně vezmu k srdci a produkty vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada, preto som ho písala aby sa dostal k tým čo sa s tým trápia rovnako :)

      Odstrániť
  2. Jé, tak to mě mrzí, to bych nikomu nepřála, ale je vidět, že to máš pod palcem a víš co a jak :) dá se to občas apoň hodně zminimalizovat? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dá sa to ale len pri používaní správneho šampónu a pravidelnom umývaní. Napríklad teraz používam tú Biodermu a hlavu mám v poriadku, žiadne prílišné suché miesta na hlave ani svrbenie. Každý z nás ma s niečím problémy a musí na niečo viac mínať, ja bohužiaľ na šampóny :D

      Odstrániť
  3. O tejto chorobe počujem prvýkrát, nemám ju ja a ani nikto z ľudí, čo poznám.. Asi to naozaj nie je nič moc.. :) Prajem ti veľa síl v boji s ňou, ako vraví Dominika v komentári vyššie, je vidno, že už vieš ako na ňu, tak nech sa ti darí aj naďalej.. :) Dúfam, že nájdeš kozmetické produkty, ktoré ti budú vyhovovať a nebudú nič zhoršovať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, zatiaľ sa mi darí udržovať všetko v poriadku ale mám v zásobe šampón, ktorý chcem vyskúšať a trochu sa obávam ale veď sa uvidí :).

      Odstrániť
  4. Mam na chlp rovnaky problem. Vybornu okrem bioderma je aj zn. Ducray z lekarne. Pomaha aj ako akutna prva pomoc aj neskor 2 krat do tyzdna na udrziavanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Děkuji za Tvůj článek, můj přítel má stejný problém. Jemu se nejvíce uleví, když má vlasy ostříhané úplně na krátko (což u holek moc nejde praktikovat) a také zkoušel tuhý šampon se zinkem (recenze je potom u mě na blogu, tak jestli se budeš někdy nudit, můžeš si počíst :)). Jinak já mám zase atopický ekzém, takže jsem na šampony taky dost háklivá a tím, že si vyrábím svoji kosmetiku, tak si udělám i svůj šampon, který neobsahuje to, co nemá. Dobré zkušenosti mám i s marockým jílem :)

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, určite sa pozriem a inšpirujem, mne sa tipy na šampóny zídu nakoľko minimum šampónov mi sadne :).

      Odstrániť
  6. Ďakujem ti za článok aj po dlhšej dobe od napísania :) Ja síce takéto problémy nemám, ale môj manžel áno a už skúšame aj nemožné... Ten H&S vyhovuje aj jemu, ale vyradila som mu ho, pretože som nechcela, aby používal také chemické zloženie, ale asi sa k nemu vrátime aj s tou biodermou, na tú som už pozerala a som zvedavá, ako pomôže kokosový olej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono je hrozne ťažké nájsť prírodný šampón vhodný na takúto pokožku hlavy, najmä kvôli obsahu alkoholu :(. Skúste keď tak Khadi s nimbou, je prírodný, aj účinný. Snáď manželovi niečo zaberie, občas je to naozaj na dlhé lakte nájsť to vhodné.

      Odstrániť
    2. Prirodni sampon zn.Ponio s ichtamolem :-)

      Odstrániť
  7. Som rada, ze som nasla blog, kde je venovany priestor tomuto problemu, ja nim tiez trpim. Nikdy som nepouzivala tie liecive sampony a mozno je to chyba, hladam stale len dobre udrzovacie a raz mi sadne jeden, raz druhy a potom mi zas ten prvy nesedi... Ten kokosovy olej je super a tak isto aj ricinovy. V poslednej dobe som narazila na internete na to, ze vraj pomaha aj tea tree olej. Ja som doma nasla nejaky iny aromaticky olej, 31 bylin alebo take nieco, vmasirujem si par kvapiek do pokozky, necham chvilu posobit a vymyjem. A neskutocne mi to pomaha, aj ked to pouzivam len kratko. Len ho treba poriadne vymyt lebo je dost aromaticky a potom z toho zvlastne citit vlasy ak sa nevymyje poriadne. Tak dufam, ze mi to bude fungovat aj nadalej. Tak isto to co pises o castom umyvani je pravda, skusala som umyvat menej podla nejakych rad co som nasla a bolo to len horsie. Tak isto som si vsimla aj to s fenovanim, ale nevenovala som tomu prilis pozornost, prislo mi to zvlastne a fenujem si len malokedy, nechce sa mi to :D asi je na case zacat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada za takéto spätné väzby :). Určite sa časom chystám znova pokračovanie o nejakých nových produktoch a tipoch :). Čo sa týka toho oleja, tak to áno, tie sú pomerne dosť veľkými pomocníkmi. Ja sa už nezaobídem bez toho oleja : http://worldofbilberryday.blogspot.sk/2016/03/khadi-ajurvedsky-olej-pre-zdravu.html . Ten ma zachraňuje aj túto zimu :).

      Odstrániť
  8. Dobry den, rada by som sa s vami podelila o moje skusenosti so seboreou, ktoru mam najma na vrchu hlavy a zasahuje az do cela. Vyskusala som niekolko samponov - no po dlhom pouzivani prestavali fungovat. Deboreu mam asi tak 3 roky a precitala som o nej asi vsetko, vratane vsetkych skusenosti slovakov, ako aj Cechov. Veka ludi odporuca kadejake olejceky, maste. Doktorka samozrejme kortikoidove maste a penu do vlasov. Tie som doteraz nepouzila, lebo sa snazim kortikoidom vyhybat. Robili sa mi riadne strupy, bolela ma z toho hlava a o vypadavani vlasov ani nehovorim.
    Co mi pomohlo? Umyvanie vlasov 3 x do tyzdna. Pred umytim si dam olej do vlasov, vacsie mnozstvo a necham par hodin posumytimVlasy treba vzdy vyfukat fenom. Niekdy na nejakej stranke s radami som nasla zmienku, ze niekto vyskusal brat Wobenzym. Nie, nerobim reklamu. Brala som kuru minuly rok asi 2-3 mesiace. Naozaj sa to velmi zlepsilo. Potom som vsak musela riesit ine zdravotne veci a tak wobenzym uoadol do zabudnutia. Medzitym sa mi to riadne zhorsilo. Asi pred 3 tyzdnami som sa vratila k wobenzymu a dokonca aj moj muz si vsimol riadny rozdiel. Na cele nemam nic a vo vlasoch zkeosenie asi o 70%. Seborea samozrejme nezmizla, ale je to podstatne lepsie, znesitelnejsie a jrajsie 😄
    Tak mozno aj toto stoji za vyskusanie a drzim vsetkym palce v boji so seboreou.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zdravim Vas,

    seboreou trpim od 17-tich a nedavno som zistil zaujimavu vec.
    Skuste sa vyhnut v strave komplexnym sacharidom /ryza, vsetko pecivo, knedla, cestoviny a zemiaky/ a nahradit ich nekomplexnymi sacharidmi /zelenina/.
    tie bakterie pouzivaju ako zdroj potravy prave nieco, co je v komplexnych sacharidoch, sladke sem tam vobec nevadi, ale toto dostava seboreu na kolena.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj až teraz som objavila tento super článok a tak aj ja napíšem pár rad pre ľudí, ktorí by potrebovali pomoc. Seboroická dermatitída ma trápi od puberty. Začala sa najskôr prejavovať vo vlasoch ako ohraničene mastne šupiny (vyzeralo to ako lupiny), postupne sa to ale začalo zhoršovať a nánosy šupín pribúdali. Mala som krásne pomerne husté, dlhé vlasy, ktoré som sa rozhodla ostrihať. Navštívila som dermatologičku, tá mi odporučila tablety Nizoral plus šampón. Šampón a tablety mi zabrali. Po čase sa však ekzém začal znova objavovať a tento šampón už nezabral. Čo čert nechcel začal sa vytvárať už aj za ušami. Ekzém za ušami väčšinou praskne. Ranka sa zapáli a začne mokvať boli to, a je to veľmi nepríjemné preto nenosím veľmi šperky, len občas na nejakú príležitosť tie to ešte zhoršujú. Dnes sa mi ekzém robí na čele, v obočí, na vonkajšom zvukovode, na krku a tiež v oblasti dekoltu ale za ušami už len veľmi zriedka. Medzitým som navštívila aj ďalšieho dermatológa no ten mi na ekzém vždy predpísal kortikoidovú masť a povedal, že je to ekzém z oslabenej imunity. Čo je síce pravda, ale neodporučil mi žiadne ďalšie vyšetrenia. Prečo mam oslabenú imunitu, musí to mať predsa svoju príčinu? Povedzme si ale úprimne, kortikoidy sú síce účinné zaberú proti ekzému rýchlo, ale zase len načas ekzém sa aj tak objaví. Potom prišla otázka, či je vôbec také potrebne ich brať, pretože predsa len sú to steroidne hormóny, dostavajú sa do krvi a robia svoje ovplyvňujú toho v našom telíčku veľmi veľa hlavne keď ich používame dlhodobo. Jedna milá pani lekárnička mi odporučila vyskúšať kozmetiku z lekárne neparfumovanu neparabenovanu atď a kortikoidy obmedziť a použiť ich len keď je to naozaj nevyhnutné. Dnes už kortikoidy nepoužívam vôbec. Začala som googliť a skúšať rôznu kozmetiku, ktorá mi pomôže aj za cenu toho, že by prišlo zhoršenie. Pretože človek je si sám vraj najlepším lekárom.
    Teraz tie rady alebo čo pomáha mne:
    - všetko čo je napísane hore samozrejme platí sú to super rady a tiež dobré informácie!!!!
    -nikdy nie ísť spať s mokrou hlavou hlavu fénovať, pravidelne ju zmývať hneď ako cítite, že niečo zasvrbí umyť, natrieť použiť niečo, čo vám pomáha
    -ďalej pomáha mi zinok
    -morská soľ rozpustiť vo vode a miesta si namáčať, prvý krát to síce trochu štípe zacervená to, ale potom je to už o.k.
    -dovolenka pri mori :)
    -rakytníkový krém dá sa kúpiť v dm drogérii existuje aj olej alebo sa dá piť ako čaj vyskúšala som všetko nakoľko rakitník obsahuje vitamíny B
    -čo mi ale naozaj veľmi pomáha je šampón a krém od značky DUCRAY. Šampón a masť presný názov DUCRAY kelual DS, je špeciálne vyvinutý na seboroickú dermatitídu, ak nemám náhodou masť použijem šampón aj na tele, tam kde sa mi robí ekzém
    -striedam ho s kozmetikou, ktorá je väčšinou vegán, starostlivo si vždy čítam zloženie, napr. osvedčila sa mi Lavera kozmetika rakytník a pomaranč
    -keďže ekzém je prejavom nejakej poruchy vnútra najčastejšie ide o trávenie, taktiež si treba sledovať stravu mne vadí:
    alkohol veľmi, pikantne, mlieko to občas zhoršuje a stále sa snažím zistiť čo ešte a chcela by som isť na gastro vyšetrenie na koľko dnes sú rôzne intolerancie
    -vitamín C
    -stres je zlý!! (takže no stres) ani pred skúškami :)
    -tak isto u žien pred menštruáciou, keď je organizmus prekyslený a oslabený, ekzém sa zhorší treba ho častejšie natierať, a udržiavať. Jesť veľa zeleniny alebo v praxi to čo je zásadité, aby sa upravilo ph na neutrál.
    -pravidelná hygiena je dôležitá, nakoľko kvasinky sa môžu premnožiť a všetko zhoršiť
    -niekedy aj štítna žľaza môže byť príčinou týchto zmien (tj. hormonálne výkyvy)
    -dnes mám obdobia kedy je to dobré ekzém skoro vôbec nemám, niekedy ale príde obdobie keď sa zasa objaví :)
    snáď niekomu moje rady tiež pomôžu ak nevie, čo robiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 👍Super! Diky.Kelual ds jsem taky pouzivala ale po case si hlava zvykla a ted uz to nejak "nefakci"....:-/

      Odstrániť
  11. Zdravim,
    tiez mam seboreu a zhorsuje sa to hlavne v stresovych obdobiach a casto aj v zime (ciapky, kapucne), ale vzdy sa jej dokazem "zbavit". Osobne som neupravovala stravu ani nic take, ked to bolo najhorsie, zacala som pouzivat pri kazdom umyvani vlasov Nizoral (mimochodom, v CR sa da zohnat aj 100ml balenie, u nas som nan nenatrafila). Dokonca som ho pouzivala ako jediny sampon (cize bez prvotneho pouzitia ineho samponu) a skvele zabral. Po vymiznuti problemu som striedala s inymi samponmi (cca 3 tyzdne obycajny/proti lupinam a tyzden Nizoral, staci nechat posobit tak 2-3 minutky). V horsich obdobiach ho pouzivam cca 2 tyzdne.
    Povodne mi doktorka predpisala ricinovy olej, ale absolutne mi nepomohol, iba ak na chvilu zmiernil svrbenie, ale neznasala som ten pocit totalne mastnej hlavy. Vyskusala som aj sampon Carpathia proti lupinam, na chvilu zabral, ale po nejakej dobe sa opat problemy vratili. Ako kombinacia s Nizoralom je vsak fajn, este viac mi vsak vyhovuje Mon-Platin s vytazkami z cierneho kaviaru. Nakolko ide o sampon skor z vyssej cenovej kategorie, uvazujem aj nad vyskusanim samponu proti lupinam od Yves Rocher, tak uvidime, co to spravi.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Super článok, veľa som si z toho zobrala. Lepšie je si niečo takéto prečítať, ako len niečo na nejakej stránke, kde sa dookola píše to isté. Ja som tiež používala ten detský sampon baby love, ale tiež nič moc. Vyskúšam ten kokosový olej aj ostatné šampóny, ktoré ste písala.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. mne sa seborea veľmi zhoršila cez zimu+stres ako si správne napísala, vtedy ma zachránil Sebclair sampon a krém, (dá sa objednať cez eshop Dr. Max). Teraz na jar sa mi znova vrátila v horšej forme, tak idem skúsiť po dlhej dobe asi biodermu. Inak veľmi pekne spracované informácie, pomohli mi zamyslieť sa možno nad inými príčinami ako je chlad a nevysušená hlava

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Nejde o šampon, problem je niekde úplne inde.. http://melissabee.net

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mne pomohlo more, konkretne Červene v Egypte v 2003, dovtedy lupiny ako 5 centovka, nie veľmi pomahali šampony ako Nizoral, bolo treba umyvat aj 2x do tyzdna, potom som chodil kazdy rok na Jadran do Chorvatska, tento rok som vynechal kvôli korone, uvidim co na to lupiny, mam inac dechtovy sampon robeny v lekarni, ten pouzijem len ked je najhorsie, mne najlepsie zaberaju sampony na baze dechtu, bol taky od anglickej firmy Stiefel, nazov som zabudol, avsak prestal ss dovazat, bol cena/balenie najvyhodnejsi a aj najucinejsi, potom som zacal pouzivat Stieprox, ale ten tiez uz v lekarnach nie je, preto som presiel na Sebiprox, ktory ma tu istu ucinnu latku, pomaha vsak aj samotne slnko, uvidim ako dalej a hlavne na jar kedy sa to zhorsi a musim pouzivat aj ten robeny dechtovy

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ďakujem za tento článok, aj keď starší. So seboreou bojujem už pár rokov. Najprv som mylne vystriedal šampóny na citlivú pokožku, kým mi kožná povedala, že to je seborea. Potom som skúsil Biodermu NODE DS, ten je fajn, ale aj tak po dvoch dňoch musím aplikovať znovu lebo začne svrbenie. Ďalej som skúsil Cannaderm Capillus, no ten istý problém. Už na druhý deň musím znovu umyť, lebo pokožka hlavy znovu svrbí a lupiny padajú...

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý Váš komentár alebo postreh :) P.S: Pokiaľ sa mi sem chystáš capiť pomocou ctrl+c a ctrl+v iba svoj odkaz na giveaway, tak bude nekompromisne zmazaný.