O blogosvete - blogové giveaway

Ahojte. Dnešný článok nebude kozmetický ale chcem vyjadriť svoj názor na jav, ktorý som si poslednú dobu všimla v kozmetickej blogosfére. Samotným článkom nechcem nikoho uraziť, skôr otvoriť oči a vyjadriť svoj pohľad.



Giveaway. Myslím že každý sa poteší keď u svojej obľúbenej blogerky vyjde článok s týmto slovom. Aj ja mám rada giveaway je to šanca niečo vyhrať a často produkty, ktoré sme neskúšali ale zaujímajú nás. Aj mne sa už podarilo vyhrať v jednej giveaway. A sama v budúcnosti jednu chystám. 


Čo sa ale mne nezdá fér, že mnoho blogeriek berie giveaway ako nie odmenenie svojich pravidelných čitateľov ale ako ,,naháňanie nových čitateľov". 

Pravidelne sa stretávam s podmienkami :
1. Sledujte môj FB (pričom máte pripísať pod akým menom)
2. Sledujte môj Instagram, Pinterest, Bloglovin atď. - za každé sledovanie máte komentár plus 
3. Za zdieľanie GA na Facebooku ďalší koment. 
4. Samozrejme sledovanie cez GFC - čo je samozrejmosť, tak človek naozaj vidí kto ho sledoval aj do dňa giveaway. 

Slečny, a možno a panie, naozaj potrebujete aby vás decká, ktoré možno do daného dňa kým ste nevyhlásili giveaway ani netušili že máte blog, sledovali zrazu všade?

Na čo zdieľanie na FB? Na čo možnosť 5 komentárov za sledovanie 5 lokalít kde ste? 

Na čo podmienka uvádzať svoje meno na FB? Za to že vás niekto nesleduje na FB už nie je váš čitateľ?

Ide vám naozaj o odmeňovanie čitateľov, ktorí vás už dlhšie sledujú a pravidelne čítajú vaše články?

Alebo vám len ide o nahnanie čo najväčšieho čísla odoberateľov bez toho, že vám je jedno že možno po skončení giveaway zrušia odber? 

Nemáte pocit že je to nefér voči pravidelným čitateľom, ktorí mali odber ešte pred vyhlásením GA? Najmä ak potom vyhrá niekto kto vás začal odoberať len kvôli giveaway. 

Je fakt problém si odsledovať, kto vás sledoval pred vyhlásením giveaway cez GFC a giveaway ponúknuť vašim čitateľom? 

Je to problém pretože často v úvode giveaway klamete, pretože vaším cieľom nie je odmeniť pravidelných čitateľov ale nahnať nových. 

Je to vaša vec ale uvedomte si že pravidelného čitateľa to často mrzí, rovnako ako mňa to mrzí u mnohých pretože som tiež čitateľ niekoľkých blogov. 

Preto ja dopredu hovorím, že v budúcnosti moju giveaway chystám, ale bude odlišným spôsobom. Podmienkou bude sledovanie cez GFC a giveaway bude pre tých, ktorí ma už pred vyhlásením giveaway sledovali. Urobiť si printscreen odoberateľov pred vyhlásením GA je to najmenej. 

Do komentárov mi kľudne napíšte vás názor na tento jav v blogosfére, kľudne aj keď bude odlišný a vám sa tento klasický (mnou kritizovaný) spôsob giveaway páči. 

Komentáre

  1. Urcite mas pravdu, ale zial nezmenis to. Giveaway su podla mna primarne zamerane na umele zvysenie cisel sledovatelov na roznych socialnych sietach. Druha vec je, ze vlastne takyto citatelia clanky citat nebudu. Je viacero blogov s viac ako tisic sledovatelov cez gfc avsak pod clankami maju 5 - 6 komentarov a aj to v zneni super clanok a klikni na moj blog. Je na kazdom akych citatelov si chce ziskat. Ja budem mat radsej menej citatelov, ktori si ale moje clanky naozaj aj citaju ako mrtve duse ziskane cez giveaway. Osobne sa zapajam iba do sutazi na blogoch ktore realne citam a aj to musia byt ceny, ktore sa mi pacia. Dalej som si parkrat vsimla, ze sutaz skonci bez vyhlasenia vysledkov. Ved clanok sa da vymazat. Pripadne vyhra kamaratka blogerky. Ved pri zrebovani nie je notar. Kazdopadne nech si kazdy robi ako chce. Aky pristup kto zvoli, tak takych citatelov si ziska.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem že to nezmením. Je to aj o charaktere každého človeka. Ale hlavne som chcela vyjadriť svoj postoj a informovať vás moje čitateľky že keď bude giveaway tak bude úplne iným spôsobom.
      A to som si tiež všimla že mnoho giveaway sa robí tak, že súťaž trvá mesiac a pol, že už aj súťažiace zabudnú že sa niekde zapojili a potom nenápadne sa na to celé zabudne za ten čas. A rovnako aj s tým vyhrávaním súťaží kamarátok blogeriek. Väčšinu týchto blogov, ktoré fungujú na tomto princípe prestávam sledovať.

      Odstrániť
    2. Ono to je celkovo velmi tazke vymysliet nejake zmysluplne pravidla. Uz len podmienka sledovania cez GFC je pre mna nevyhovujuca. Kym som nemala blog, ani som nevedela co GFC je. Teraz ho sice mam, mam tam aj nejake blogy, ale celkovo mi system citania blogov cez gfc nevyhovuje. Radsej pouzivam citacku feedly. Urcite este vela ludi cita blogy cez bookmarky, alebo cez rozne ine platformy. Mne sa raz pacila giveaway na jednom blogu (zial neviem uz kde to bolo), ze blogerka vybrala vyhercu bez akehokolvek oznamu o sutazi, spomedzi citatelov, ktori zanechavali najviac komentarov. Ak by som niekedy robila giveaway, asi by som sa vybrala touto cestou.

      Odstrániť
    3. To tiež nie je zlý nápad, len je otázne že keby vyberiem niekoho kto aj pravidelne komentuje ale nesleduje až tak blog a nemala by som na neho emailový kontakt tak by sa možno o výhre ani nedozvedel. Je pravda že ideálne sa to domyslieť nedá ale zatiaľ asi nechám len jedinú podmienku a to GFC, aj keď viem že mnoho ľudí ma môže čítať aj bez toho že ani nemá google účet ani účet na blogger.com. Ale hlavne sa chcem vyhnúť práve takým do oka bijúcim praktikám získať čo najviac odoberateľov len kvôli giveaway a získať ich sledovanie snáď na všetkých možných soc. sieťach. Lebo to potom do úvodu giveaway môžem rovno napísať pravdu, že chcem veľa odoberateľov, ale nie že chcem odmeniť mojich čitateľov :D.

      Odstrániť
  2. Poslední dobou to vnímám stejně... Častokrát si všímám, že někde probíhají super giveaway, tak se vždy nadšeně zapojím, když už blogerku sleduji, ale soutěž nikdy není ukončena a ani vyhlášena a když ji napíšu, jestli už vybrala vítěze, tak záhadně neodpovídá... :) Ale co, ať si to každý dělá jak chce, každý svého štěstí strůjcem :)) Konkrétně teď vím o jedné blogerce, která neměla moc čtenářů, ale vyhlásila soutěž, okomentovala tisíc blogů s jedním slovem a odkazem s GA a najednou jich měla spoustu. Ale jen co ukončila soutěz, tak jako by se po nich slehla zem... :))) Tak zase honem rychle udělala další soutěž... Je to smutné, ale je to tak. Mně osobně se líbí, jak to dělá Rendy z blogu Ordinary Life, má to dobře promyšlené :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem že Rendy sa snaží odmeňovať tých čo pravidelne prispievajú k jej článkom, aj keď ja by som v tom asi mala trochu chaos pri toľkých čitateľoch. Ja sa zatiaľ chystám na tento spôsob ako som písala v článku a časom sa uvidí či bude/nebude vyhovovať. Ale príde mi to voči vám ako mojim čitateľkám férovejšie :).

      Odstrániť
  3. Úprimne som raz kdesi čítala, že giveaway zvýši počet čitateľov, ale spravila som tri a veru nebola to pravda, takže som to prestala robiť kvôli tomuto a beriem to ako odmenu verných čitateľov, najbližšie možno vymyslím aj nejaký bodovací systém, raz to tak jedna blogerka spravila a zdalo sa mi to fér, dávala body tým followerov, ktorí pravidelne komentovali.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som nad tým rozmýšľala ale na druhú stranu je otázne či vôbec tá dotyčná má o daný darček záujem a bude ochotná poslať svoje súkromné informácie o adrese. Neviem je to ťažké vymyslieť úplne spravodlivý spôsob ale budem sa snažiť aspoň čo najviac spravodlivý. Lebo napr. ja tiež čítam mnoho článkov ale často neokomentujem lebo nemám k tomu tak nejak čo povedať lebo so všetkým v danom článku súhlasím a nemám ani čo dodať.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za každý Váš komentár alebo postreh :) P.S: Pokiaľ sa mi sem chystáš capiť pomocou ctrl+c a ctrl+v iba svoj odkaz na giveaway, tak bude nekompromisne zmazaný.